De coöperatie ‘Zon op Reeuwijk’ is opgericht in december 2015. De initiatiefnemers Sietse de Haan (voorzitter), Broos de Groot (secretaris), André Veldman (penningmeester) en Truus Koppers hebben toen de akte ondertekend bij de notaris (zie foto). M Broos, Sietse en Truus zijn ook al betrokken bij diverse andere duurzaamheids-initiatieven en hadden de verwachting dat er genoeg potentieel en belangstelling in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zou moeten zijn voor een aantal grote zonnepanelen-projecten. Na enige oriëntatie werd contact gezocht met Zon op Nederland, waar al snel een intentieovereenkomst mee werd getekend. De eerste geïnteresseerde deelnemers hadden zich ook al snel aangemeld.

Toen begon de zoektocht naar een geschikt dak. Dat bleek toch wat moeizamer dan gedacht. Steeds waren er redenen waarom een dak toch niet gebruikt kon worden. Dat had meestal te maken met het feit dat voorzien werd dat het dak binnen enkele jaren groot onderhoud nodig zou hebben. Daarna kwam de gemeente met het nieuws dat de oude bibliotheek in Reeuwijk verbouwd zou worden. Dit is inmiddels ‘Huis van Alles’ geworden, en onze coöperatie heeft hier in maart 2017 126 panelen geplaatst en er is al volop stroom geproduceerd. Daarna kwam eind 2017 het dak van de Speel en Werkhoeve basisschool in Bodegraven beschikbaar, en hier zijn in maart 2018 250 panelen geplaatst. Vervolgens zijn in 2019 op een botenloods bij watersportvereniging de Elfhoeven 200 panelen geplaatst en wordt er in 2020 gestart met het 4e project “de goede herderschool”. Inmiddels is het bestuur in 2020 uitgebreid met toetreding van John Haenen, die de communicatie voor zijn rekening neemt. 

We blijven zoeken naar nieuwe daken en deelnemers. Het blijkt hierbij nog steeds lastig te zijn om nieuwe daken te vinden, vanwege verschillende redenen. Maar tot nu toe hebben we ieder jaar weer een nieuwe installatie op een nieuw dak laten plaatsen.